Veel gestelde vragen


Hieronder vind je de veelgestelde vragen over studeren bij Jip & Jan. Heb je een vraag die hier niet bij staat, neem dan contact met ons op. Bel 036 546 5522 of stel je vraag per e-mail.

 

Waarom Jip & Jan?

Onze missie is om ouders en professionals te inspireren om zichzelf en de kinderen om zich heen te helpen (op)groeien tot zelfbewuste volwassenen die keuzes maken voor een betere wereld. We doen dat door opleidingen en workshops te ontwikkelen die onze cursisten verrijken en enthousiasmeren en die hen leren om hun eigen kracht te kennen en in te zetten. Bij Jip & Jan leren cursisten hoe zij zichzelf kunnen ontwikkelen om van daaruit anderen te kunnen helpen. 

 

Wat maakt Jip & Jan bijzonder?

Net als ieder opleidingsinstituut voor yoga en coaching leer je bij Jip & Jan de basis van yoga en/of coaching en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en groei. Wat Jip & Jan bijzonder maakt, is dat je leert om jouw lessen of coaching op jouw authentieke wijze vorm te geven. Je leert geen vaststaande methodieken van a tot z, maar krijgt een stevige basis en daarnaast heel veel inspiratie voor de verdere invulling van jouw praktijk. Zo is er alle ruimte om te ontdekken wat bij jou past en wat jouw manier van werken is. Alle docenten die verbonden zijn aan Jip & Jan hebben veel kennis en ervaring binnen hun vakgebied.

 

Wat maakt een opleiding bij Jip & Jan flexibel?

Bij Jip & Jan kun je een studie kiezen die het beste past bij jouw huidige situatie, behoefte en bestedingsbudget. Daarnaast bieden wij onze studies ook modulair aan. Op die manier kun je je opleidingsroute uitstippelen over een langere tijd of later besluiten om je kennis uit te breiden en je te verdiepen in een andere studierichting.

 

Heb je wat aan de opleiding als je geen coach of docent wilt worden?

Bij Jip & Jan kun je een studie volgen om er zelf van te leren. Of je uiteindelijk lessen gaat geven, anderen coachen of niet, de opleiding geeft je een stevige basis om je te verdiepen en ontwikkelen en  om je ervaring en inspiratie door te geven aan anderen.

 

Mag ik de modules ook los van een opleiding volgen?

Ja dat mag. Bovendien telt de module mee als je later besluit om alsnog een studie af te ronden. Uitgezonderd de intervisie module. Deze is alleen te volgen als afsluitende module van een allround- of regular opleiding.

 

Moet ik eerst een volwassenyoga opleiding volgen om kinderyoga te geven?

Nee, je hebt geen volwassenyoga certificaat nodig. Er zijn heel veel mensen in de wereld die fantastische kinderyoga docenten zijn die deze certificering niet hebben. Om professioneel les te geven aan kinderen is het wel verstandig om een goede kinderyoga opleiding te volgen. Een vooropleiding is dus niet nodig om deel te nemen aan een kinderyoga opleiding. Wel wordt aanbevolen om volwassen yogalessen te volgen in je woonplaats om je yogaproces te ondersteunen. Wil je ook aan volwassenen yoga geven? Wist je dat je na het volgen van de yogateacher opleiding van Jip & Jan zowel les kunt geven aan kinderen, tieners en volwassenen.

 

Wat is de studiebelasting en prijs van een opleiding?

Afhankelijk van de studie, je eigen inzet en jouw leerstijl ben je gedurende de opleiding gemiddeld 6 contacturen per week + daarnaast ongeveer 2 uur kwijt aan zelfstudie, eigen yogabeoefening, huiswerk, groepsopdrachten en eindpresentaties.

 

Ben ik verplicht om alle lessen aanwezig te zijn?

Ja, er is een 90 % aanwezigheidsplicht bij Jip & Jan. Wanneer je een gemiste lesdag wenst in te halen, kun je mailen en informeren naar de mogelijkheden. Hieraan kunnen extra kosten verbonden zijn.

 

Is er een verplichte literatuurlijst?

Je ontvangt tijdens de eerste lesdag een reader. Je bent vrij om andere bronnen te raadplegen en aanbevolen literatuur en/of het startpakket aan te schaffen. Dit kan tijdens de opleidingsdagen in de kinderyogawinkel. Deze zijn voor eigen rekening. De studiegids bevat een literatuurlijst met bronnen die worden aanbevolen door de docent die de module geeft. Tijdens de opleiding wordt dit ook vermeld.

 

Zijn er ook examens?

Nee, er zijn geen examens bij onze studies. Wel sluit je af met een praktische eindopdracht. Het gaat daarbij om jouw eigen proces. Tijdens een studie van Jip & Jan krijg je de mogelijkheid om de coach of docent in jezelf te laten groeien en bloeien op jouw eigen wijze. Het gaat over uniek zijn en het ontdekken van je eigen kracht en talenten. Volgens ons past hier geen examen bij. Wel dienen deelnemers gemotiveerd te zijn om aan zelfonderzoek en zelfstudie te doen en actief deel te nemen aan de studie en opdrachten.  

 

Ontvang ik een certificaat na het volgen van een studie?

Na het voltooien van een studie ontvang je een Jip & Jan certificaat. Gecertificeerde docenten en coaches die elders hun opleiding hebben gevolgd, ontvangen na het volgen van een bijscholing of online cursus ook een certificaat na het toesturen van een kopie van een relevant certificaat en het maken van de opdrachten. Het pdf-document met opdrachten kun je per mail aanvragen. Deelnemers die niet gecertificeerd zijn, kunnen na afloop van de bijscholing een bewijs van deelname aanvragen. Een bewijs van deelname geeft geen recht op een vermelding in het Jip & Jan register


Kan ik direct na afronding van een opleiding starten met een eigen praktijk?

Ja. Je zult alle kennis en vaardigheden eigen gemaakt hebben die nodig zijn om zelfstandig aan de slag te gaan. Je zult het nieuwe avontuur vol zelfvertrouwen kunnen aangaan. Echter vraagt het starten van een eigen praktijk doorzettingsvermogen, moed en ondernemerschap. Er zijn mogelijkheden volop, maar je moet wel zelf de stappen zetten. 

 

Hoe word ik vermeld in het Jip & Jan register?

Je wordt opgenomen in het kwaliteitsregister als je in het bezit bent van een Jip & Jan certificaat en voldoet aan de voorwaarden die worden gesteld.

 

Mag ik het Jip & Jan keurmerk op mijn website plaatsen?

Wanneer je in het bezit bent van een Jip & Jan certificaat, vermeld staat in het kwaliteitsregister en voldoet aan de tweejaarlijkse bijscholingsplicht mag je het Jip & Jan keurmerk voeren.

 

Bij welke Nederlandse beroepsorganisaties kan ik mij inschrijven?

Na het afronden van de kinderyoga- of kindercoachopleiding kun je je registreren als kinderyogadocent of kindercoach bij Adiona. Dit is een nationale beroepsvereniging. Enkele kinderyoga en tieneryoga modules zijn erkend als bijscholingen door de Vereniging Yogadocenten Nederland. Echter kun je bij deze vereniging alleen worden toegelaten na het volgen van een 4-jarige door de vereniging erkende yogadocenten opleiding. Klik hier om meer te lezen over de verschillende beroepsorganisaties.

 

Kan ik mij inschrijven bij Yoga Alliance International?

De allround en basic kinderyoga opleiding en yogateacher opleidingen van Jip & Jan zijn erkend door Yoga Alliance International als RYT 200 uur (registered yoga teacher), RCYT 95 uur (registered children yoga teacher) en YACEP (yoga alliance continuing education provider study). Vanaf het najaar 2020 bieden wij ook een door yoga alliance erkende zwangerschapsyoga RPYT 85 uur aan. Klik hier voor meer informatie over erkenning door Yoga Alliance.

 

Wat houden de yogalevels in?

Het is mogelijk om de yogateacher opleiding in termijnen te volgen. Op deze  manier kun je de opleiding uitbouwen van een RCYT 95hr certificaat naar een RYT 200 uur certificaat.

  • Fundering: je leert hoe je kinderyogalessen geeft je eigen stijl ontwikkelt, lesgeeft en je eigen praktijk opstart. Na het afronden van deze opleiding ontvang je een RCYT 95 uur kinderyoga certificaat.
  • Specialisatie: je leert meer over ouder- en kindyoga, tieneryoga en yogacoaching. Na het afronden van een specialistatie ontvang je deelcertificaten van de verschillenden studierichtingen.
  • Verdieping: je leert meer over verschillende yogastijlen (chakra, kundalini en yin en yang) gericht op volwassenen. Na het afronden van deze opleiding ontvang je een RYT  200 uur yogateacher certificaat.

 

Ik heb nog meer vragen. Waar kan ik die stellen?

Je kunt ook mailen om je vragen te stellen. Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere deelnemers? Kijk dan eens hier>>.